Saturday, September 24, 2011

Soalan 3.

Baru-baru ini tempat tinggal anda telah dilanda banjir kilat.
Tulis pengalaman anda semasa membantu mangsa-mangsa banjir kilat tersebut.

Contoh jawapan.

    Minggu lepas, tempat tinggal saya telah dilanda banjir kilat. Pada hari tersebut, hujan telah turun dengan lebatnya menyebabkan air sungai melimpah sehingga menyebabkan banjir kilat. Sewaktu kejadian, kami sekeluarga sedang menonton rancangan televisyen kegemaran saya. Khuatir banjir akan menjadi lebih buruk, ibu menyuruh kami  segera berkemas agar kami boleh berpindah dengan segera sekiranya keadaan memerlukan. Ibu menyuruh kami "sediakan payung sebelum hujan" supaya sekiranya diarahkan berpindah, kami telah bersiap sedia.

      Jangkaan ibu memang tepat. Air sungai di hulu telah meningkat dengan mendadak. Pihak berkuasa telah mengarahkan semua penduduk bersiap sedia untuk dipindahkan sekiranya banjir bertambah buruk. Pusat pemindahan juga telah dibuka iaitu di sekolah yang berhampiran dengan tempat tinggal kami kerana kedudukan sekolah tersebut yang tinggi serta tidak ditenggelami air.

      Sedang sibuk kami berkemas, tiba-tiba terdengar suara orang menjerit meminta tolong. Setelah diamati, bunyi itu datangnya dari jiran sebelah rumah kami yang dihuni oleh Mak Cik Timah dan anaknya Ramli yang cacat kakinya. Tanpa berlengah, saya dan abang saya segera ke rumah Mak Cik Timah. Setibanya di rumah Mak Cik Timah, kami lihat Ramli terbaring di atas katil sambil mengerang kesakitan. Rupanya dia terjatuh dan patah kakinya semasa cuba menolong ibunya berkemas.

      Abang segera menelefon ambulan untuk meminta bantuan. Dengan sedikit pengalaman dan ilmu yang saya pelajari semasa di Persatuan Bulan Sabit Merah, sedaya upaya saya cuba menolong Ramli. Tidak sia-sia saya menyertai Persatuan Bulan Sabit Merah kerana di waktu kecemasan begini, segala ilmu yang saya pelajari dapat digunakan untuk membantu orang lain. Saya dan abang juga sedaya upaya mententeramkan Ramli dan Mak Cik Timah kerana kedua-duanya berasa panik dan tertekan.

      Sementara menunggu kedatangan ambulan, saya dan abang juga membantu Mak Cik Timah mengemaskan dokumen-dokumen penting yang perlu dibawa semasa pemindahan nanti. Mak Cik Timah tidak berhenti-henti memuji kami serta mengucapkan ribuan terima kasih atas pertolongan yang kami hulurkan. Sikap ringan tulang kami membantu mereka menyebabkan Mak Cik Timah rasa cukup terharu. Bagi kami itu hanyalah sebahagian dari rasa tanggungjawab sebagai jiran yang perlu saling bantu membantu bila memerlukan bak kata pepatah "yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing".

     Walau agak penat dan basah kuyup kerana terpaksa mengharungi hujan dan juga banjir, kami merasa amat puas kerana dapat membantu Mak Cik Timah dan anaknya. Hilang penat kami bila melihat Mak Cik Timah dan Ramli juga telah bersedia untuk dipindahkan ke pusat pemindahan. Senyuman dan puji-pujian yang Mak Cik Timah hamburkan membuatkan kami rasa amat berbesar hati. Memang tidak sia-sia pertolongan yang kami hulurkan kepada mereka.
(378 patah perkataan)


Soalan 1. Sila klik di sini

Soalan 2. Sila klik di sini

Soalan 4. Sila klik di sini

Soalan 5. Sila klik di sini

2 comments:

  1. Pujian patut diberikan, tahniah dan syabas kerana menyediakan contoh jawapan yang baik dan padat ini. Teruskan berusaha memberikan yang terbaik.

    ReplyDelete
  2. TERUK sangat lah...IMBUHAN banyak kesalahan, Karangan awak harus mementingkan imbuhan. Peribahasa juga TAK CUKUP, macam bercakap sahaja...Teruskan usaha awak lah...

    ReplyDelete

Blog Archive

Categories

Alam Sekitar Anak Din Biola Analisis Keputusan SPM 2012 analisis novel Analisis pemahaman KOMSAS Analisis Soalan Novel Analisis Soalan Penulisan Analisis soalan PMR Analisis Soalan PMR K2 Analisis soalan-soalan PMR Kertas 1 bahagian A (ii) Bahagian A(ii): Pemahaman Bahagian B BAHAGIAN B (Karangan Bahan Rangsangan) Bahagian C Karangan Umum Bahagian D KOMSAS Bahasa Melayu Bahasa Melayu PMR Cerpen Tingkatan 5 Contoh jawapan Contoh Jawapan Bahagian D Contoh jawapan Bhg B Contoh jawapan Bhg C Contoh jawapan Kertas 2 Contoh jawapan pemahaman Contoh Jawapan Ringkasan Contoh karangan Contoh Karangan PMR 2012 Contoh karangan respon terbuka Contoh Soalan Kertas 1 Contoh teks ucapan contoh teks ucapan hari inovasi sekolah Definisi Wacana Doa kejayaan dalam peperiksaan Drama Tingkatan 5 huraian pantun budi Identiti Nasional Interlok karangan karangan autobiografi Karangan Bahagian A Karangan Bahagian B Karangan berbentuk peribahasa Karangan berbentuk syarahan karangan berdasarkan fakta Karangan bergambar Karangan jenis biografi Karangan jenis catatan diari Karangan Jenis Ucapan Karangan PMR Karangan Rangsangan Karangan SPM Karangan Tidak Berformat Kepentingan Perpaduan Kaum Kepentingan Sukan Kertas 1 Kertas 2 Kertas 2 BM SPM Kesalahan tatabahasa kesedaran sivik Kesilapan tatabahasa komsas Komsas Tingkatan 5 Kosa Kata Masalah ponteng Menguruskan Alam Sekitar Novel Novel Tingkatan 5 Panduan membuat karangan Panduan menjawab Kertas 2 Panduan Menulis Ringkasan pantun pantun budi Patung Kencana Dari Kuripan Pemahaman Penanda Wacana penanda wacana ayat 2 Penanda wacana memulakan karangan Pencemaran Air Penjagaan alam sekitar Penjodoh Bilangan Pentaksiran Berasaskan Sekolah Pentaksiran Tingkatan 3 Peranan ibu bapa Peranan Ibu Bapa Membendung Gejala Sosial Peranan Ibu bapa Membentuk Akhlak percubaan 2011 Percubaan K 2 Percubaan PMR BM 2009 Percubaan PMR BM 2011 Peribahasa Perkasakan Bahasa Melayu PMR Prosa tradisional Puisi moden Punca stress dan cara mengatasi stress. Stress Raja Bersiung Rencana Ringkasan Rumusan Soalan 1 soalan 1 - 7 Soalan 1 Kertas 2 Soalan 15 - 17 Soalan 18 - 21 Soalan 22 - 24 Soalan 25 - 27 Soalan 28 - 30 Soalan 3 Soalan 31 - 40 Soalan 8 - 14 Soalan Bahagian C no. 2. Kertas 2 Soalan Perbahasa Kertas 1 Soalan percubaan 2010 Soalan Percubaan BM SPM 2012 Soalan Percubaan PMR Soalan Percubaan PMR 2010 Soalan Percubaan PMR 2012 Soalan Percubaan PMR BI 2011 Soalan Percubaan PMR BM 2012 Soalan percubaan UPSR 2012 Soalan Peribahasa Kertas 2 Soalan Pertengahan tahun 2011 Soalan PMR Soalan PMR 2009 SPM SPM 2012 SPM Kertas 1 Bahagian A Sukan Surat kiriman Surat kiriman tidak rasmi Surat rasmi Surat Tidak Rasmi Taburan kesukaran soalan PMR tatabahasa tatabahasa secara umum Teknik menjawab soalan kertas 2 Teknik Penulisan Karangan Teks Ucapan teks ucapan pengetua tip cemerlang belajar Tip mudah ingat Tips Karangan SPM Tips lulus cemerlang Tragedi 4 dis wacana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hakmilik retibahasa.blogspot.com. Powered by Blogger.
Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!

SAHABAT BLOGGER

Like FB Page Kami

Tweet Bahasa Itu Indah

Google+ Followers

KOLEKSI SOALAN BAHASA MELAYU

Contoh Karangan

Popular Posts